Izložba slika “Hoću da slikam prošlost”

Izložbom radova učenika osnovnih škola Stefan Nemanja, Rifat Burdžović – Tršo i Bratstvo iz Novog Pazara, u muzeju Ras završena  je radionice pod nazivom “ Hoću da slikam prošlost.”

Osim izložbe i stečenog znanja, te razmjene iskustva, rezultat radionice je i kreiranje kataloga u kojem su, u manjem formatu,  objedinjena svi radovi.

Podsjetimo, radionica pod nazivom “ Hoću da slikam prošlost”, je trajala tri dana, kada su muzej Ras posjetili  učenici iz nekoliko novopazarskih osnovnih škola, koji su ujedno biti i učesnici ove radionice. Rukovodilac samog projekta, Svetlana Čeković je izrazila veliko zadovoljstvo što je ovakav jedan projekat završen, te da su kreativnošću učenika uspjeli da realiziraju ovakav jedan projekat, koji je, na zadovoljstvo i pokretača projekta i samih učenika,  zaokružen uspješnom izložbom.

Učenice i učesnice ovog projekta su svoje inspiracije prenijele i  na svoje radove, te tako svaka slika predstavlja po jedan predmet ili situaciju iz prošlosti koja ih asocira na neka sadašnja događanja.

Tokom realizacije ovog projekta, predstavljajući svaki eksponat pojedinačno, kustosi istoričar Nedžib Kočan, arhelog Vladan Vidosavljević i etnolog Semina Đerlek,  predstavili su i posebnu priču datog eksponata, njegovu svakodnevnu upotrebu i estetsku vrijednost, a sve sa željom da se predstavi kulturno naslijeđe na najbolji mogući način.

Realizaciju projekta je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Irma Hodžić